Thursday, May 3, 2012

The UNHAS interview by yanamatshah.blogspot.com

Ouh yeah guys I think this is the quickest way to spread all the infos i got about the upcoming interview. so, our dear senior(soon to be), yana mat shah has made us the entry about the UNHAS interview but unfortunately she had problems logging in into her google account and she told me to inform this to all of you. thank you so much yana mat shah!may Allah S.W.T bless you :). I hope it's okay for me to copy all of your entry in my blog! :3
This is what she wrote and please do read this.

Entri pasal Unhas seperti yang dijanjikan. Jengjengjeng.. Baik, mengikut info yang saya terima, korang sekarang tengah get ready untuk interview kan? Owh, before that, mesti ada jugak yang masuk kelas seminggu tu, betul tak, betul tak? Terel kan guwa??  Hakhak
Guwa tak taw sangat pon pasal kelas seminggu tu. Tapi pada apa yang guwa tahu, korang yang join class tu kene bayar RM500 untuk cover penginapan, makan, minum, lecturer dan lain-lain dalam tempoh masa lebih kurang seminggu duduk kat UiTM Shah Alam. Ape yang korang belajar hagak-hagaknye?? Ala, basic science je, Biology, Chemistry, Physics, Add Math.. eh, berat da kepala otak?? Relax, tu sumer latihan otak je sebelum duduk belajar kat Makassar ni. Huhu
Lepas habis kelas seminggu tu, korang terus ade interview. Ini menurut cerita-cerita non-fiksi dari kawan-kawan guwa la. So, pendek kata interview akan dibuat 2 sesi, bagi yang attend class dan tidak. Jadwal-jadwal ni tertakluk pada Unhas-UiTM sebab orang yang interview tu Makassar mariii..
Owh, seperti yang diberi tahu, senarai nama semua bende alah antara korang dan UiTM akan diberitahu oleh UiTM melalui emel.. ;))
Persediaan temuduga.
Untuk temuduga, setiap orang kene bayar USD150 ~ RM450. Rate tertakluk current exchange. Bayaran dibuat pada hari temuduga. Yang datang temuduga korang tu bukan calang-calang orang taw. Doktor-doktor semua tu. Pegang jawatan tinggi kat Fakultas Kedokteran (FK) Unhas  ni. Antaranya Prof. Irawan (Dekan FK), dr. Budu (Pembantu Dekan 1) dr. Mahmood (penyelaras program International Unhas). Masa kitorang dulu, Prof irawan takde. Ganti sape ntah.
Owh, gelaran doctor kat sini short form die dr. bukan Dr. macam kat Malaysia tuh. Entah. Tak pasti sangat la jawatan-jawatan ni.
Kak Yana kak Yana, ape yang dorang tanya ea masa interview nanti?
Ok, tak note bende ni. Ceh, tak penting pon.
1.       Dari mana anda tahu mengenai UNHAS?
2.       Anda pernah membuka situs (website) UNHAS?
3.       Apa pandangan anda tentang Unhas?
4.       Anda tahu apa itu sstem PBL?
5.       Penyakit-penyakit global/semasa  yang anda tahu.
Soklan dia ni beranak pinak taw. Contoh, untuk soalan no 1, kalau korang jawab ade kenalan di Unhas, so dorang akan tanya apa senior cakap, bla bla bla.. pandai la korang goreng eak.
Kak yana, interview bahasa ape??
Interview pakai bahasa ENGLISH yer adik-adikku sayang. Spekang la korang aritu. Korek telinga bersih-bersih dan asah pendengaran korang dalam bahasa English sebab slang dorang memang different ngan kite. Huruf R tebal. D tebal. V hilang ke mana.. karang tak pasal-pasal nganga plak korang.
Kak yana, nak bawak ape je ea?
Korang bawak diri, bawak hati yang ikhlas, bawak jiwa yang besar, bawak kwyakinan yang tinggi bawak bersabar jugak. Seab nak tunggu tu lama. Lagi-lagi kalau korang bajet nak last-last. Asar la korang kat UiTM. Jangan lupa bawak salinan IC korang, ma ayah, slip gaji, slip SPM, slip diploma or asasi. Ingat! Salinan taw!! Sijil menang itu ini takyah. Wat berat beg. Pastu gabra lebih..
Rasenye ini je kut yang penting. Tak ingat la ape lagi.. nanti tanye2 la lagi. So i leh take note unt entri. Hehe... coming soon,  life in makassar. insyaAllah sebelum korg beriye wat pasport, guwa post pasal ni. So takla korang tetibe stop setengah jalan je nanti. Hee..

Ok, audiouuss!!

*maaf ler saya poyo plak dalam entri ni*





6 comments:

  1. Wah, plan nk dtg sini ker? Sgt lah dialu-alukan. Itu baru skit jer yg Yana tulis. Ada byk lg sbnrnya. Especially life kat sini. One thing you have got to know is that when you are here, you're not only will be learning about how to become a doctor, you would also learn about life in total.
    If you really want to come here, make sure that is exactly what you want and nobody forcing you cos you certainly don't want to look back in anger and regrets.
    There's alot I want to share with you, I could write a whole page regarding this given half a chance...But you know what, feel free to write back if there's anything you wanna know about.
    Another thing, one of the question that will be asked during the interview is what kind of doctor you want to be. Favourite answer would be OBGYN, sebab kat Indonesia rate kelahiran sgtlah tinggi so they need more OBGYN...lol

    ReplyDelete
  2. tq for the comment! yeah i'm sure that i got tonnes of questions in my mind right now..yeah from the dawn of my age i really want to be a doctor specialized in emergency care, cardiothoracic...ouh OBGYN! yeah i love that too...huhu..and if i got any question i'll definitely ask all of you!.. and yep!love to read your blog..your words are inspiring :)

    ReplyDelete
  3. Hey, now i have a question to ask after i read almost five blogs regards toi go to UNHAS.. Really interested to be there in makassar..somehiw, i would like to know.. Well, i was categorized in group B as my current cgpa is 3.4.. Wow, that really take guts for me to announce it publicly.. So anyway, what kind of questions are gonna come up in that exam? Is it gonna be really challenging? Please reply me back to my account, please? -
    p.adeeba@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. kalau dpt interview tu then byr usd180 tu means mmg dah dpt tmpat kat uni tu. is it true?

    ReplyDelete
  5. Boleh share tak how was the iv being ? Pihak uitm n pihak unhas ni tnye soklan cemane je . Totally different between both iv ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry syafida its been a long time since i visit this site , if you have any questions u can always find me on facebook ( farid fischer ) or dm me on my instagram "muhammadfaridroslan" i can give you my whatsapp number . Sorry again tho , been really busy these days ,

      Delete